Search
  • Tănasă Cristian

Soarta sancțiunilor contravenționale pentru încălcarea măsurilor luate în timpul stării de urgență


Situația actuală în urma deciziei adoptate de Plenul CCR în data de 6 mai 2020:


1. Cel mai important lucru de precizat în acest moment este că decizia CCR nu a fost publicată în Monitorul Oficial și, deci, încă nu produce efecte (nu se aplică), ceea ce înseamnă că puteți fi în continuare sancționați pentru încălcarea măsurilor dispuse pe durata stării de urgență.


2. OUG nr. 34/2020 prin care s-au majorat limitele amenzilor pentru încălcarea măsurilor dispuse pe durata stării de urgență până la 20.000 lei pentru persoane fizice și 70.000 lei pentru persoane juridice a fost declarată neconstituțională.


3. Art. 28 din OUG nr. 1/1999 care sancționa încălcarea măsurilor dispuse pe durata stării de urgență a fost declarat neconstituțional.


Asta înseamnă că autoritățile nu vor mai putea aplica nicio amendă pentru încălcarea măsurilor instituite pe durata stării de urgență, după publicarea deciziei în Monitorul Oficial.


Trebuie amintit, însă, că starea de urgență este instituită până la data de 14 mai inclusiv, astfel că sancțiunile pot fi în continuare dispuse, dacă decizia nu se publică în Monitorul Oficial mai devreme de acel moment. Ce se întâmplă, însă, cu amenzile deja aplicate, precum și cu cele care se vor aplica în continuare până la momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial/încetării stării de urgență?


Procesele-verbale beneficiază în continuare de prezumția de legalitate, care nu poate fi răsturnată decât în fața instanței, prin plângere contravențională. Termenul de formulare a plângerii este de 15 zile de la momentul încetării stării de urgență.


Prin urmare, orice proces-verbal întocmit în baza art. 28 din OUG nr. 1/1999, prin care s-a aplicat o amendă pentru încălcarea măsurilor dispuse pe durata stării de urgență și care a fost comunicat contravenientului poate fi atacat în instanță până la data de 2 iunie 2020.

În cadrul acestor litigii se poate invoca decizia CCR despre care vorbeam anterior, consecința fiind anularea procesului-verbal și exonerarea de la plata amenzii (plus o eventuală restituire a sumelor deja achitate).


Atenție! În lipsa atacării procesului-verbal cu plângere contravențională, contravenientul nu se poate exonera de plata amenzii, în lipsa vreunei măsuri de amnistie adoptate de Guvern sau de Parlament.

(+40) 741 128 821

str. Viitorului nr. 92, parter, sector 2, București

Official partner of

Linkedin-Download-PNG_edited.png
Facebook_logo_(square).png
Logo EBC cu slogan integrat.png